Domowe kopytka

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Chyba o tym daniu nie trzeba za wiele pisać. My najbardziej lubimy na słodko.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    pół łyżeczki soli
    około 10 dag mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka

Domowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki musza być gładkie, nie mogą mieć żadnych grudek. Wykładamy je na stolnice, wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli ciągle będzie się przyklejać do dłoni dosypujemy jeszcze mąki. Jednak im mniej mąki tym kopytka będą delikatniejsze. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rolujemy w wałek grubości kciuka. Ostrym nożem ucinamy około 1.5 - 2 cm kluski ( kopytka). Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 min od czasu wypłynięcia. Należy kontrolować czas aby kluski się nie rozwaliły.

    Podajemy je z gulaszem, lub innym sosem a także na słodko - z cukrem, śmietaną czy rozpuszczonym masłem. Pełna dowolność.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować