Domowe, czekoladowe trenette z waniliowym sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Wbrew moich wcześniejszych obaw, samodzielne zrobienie ciasta na makaron, a co gorsza cieniutkie rozwałkowanie i pokrojenie go, nie było wcale trudne. Zachęcam do spróbowania w obu znaczeniach.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na trenette:
    270 g mąki orkiszowej
    85 g kakao
    55 g zmielonego, brązowego cukru
    4 jajka organiczne
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Sos waniliowy:
    250 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
    55 g brązowego cukru
    3 żółtka organiczne
    1/2 laski wanilii burbońskiej

    Pozostałe:
    50 g pistacji, niesolonych, do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Domowe, czekoladowe trenette z waniliowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe, czekoladowe trenette z waniliowym sosem 1. Wszystkie składniki ze sobą zmieszać, bardzo dobrze zagnieść, a następnie pozostawić ciasto przez kilkanaście minut, aby "odpoczęło".
  • 2. Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, starając się formować długi prostokąt.
  • 3. Ciasto dłuższym bokiem złożyć na trzy części. Ostrym nożem ciąć wstążki o szerokości ok. pół centymetra.
  • 4. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 3 minuty, od czasu wypłynięcia makronu na wierzch.
  • 5. Sos. Ubić żółtka z cukrem na jednolitą, prawie białą masę.
  • 6. W małym garnczku, wraz z przecięta wzdłuż laską wanilii, zagotować mleko, ale nie dopuścić do wrzenia.
  • 7. Wyjąć wanilię, a mleko, małym strumyczkiem wlewać do masy jajecznej, nie przerywając miksowania.
  • Domowe, czekoladowe trenette z waniliowym sosem 8. Całość przelać do garnczka i gotować na małym ogniu, do momentu, aż sos będzie obtaczał drewnianą łyżkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować