Domowa karpatka

4.5 (152 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 125 gramów
    - woda: 1 szklanka
    - mąka: 1 szklanka
    - jajka: 5 sztuk
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki

    - masa: 1 sztuka
    - budyń śmietankowy: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 litra
    - mąka: 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    - margaryna: 250 gramów
    - cukier puder (do posypania): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlej do garnka, dodaj margarynę, zagotuj, wsyp mąkę
    i podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając. Ciasto przestudź,
    przełóż do miski i miksując, dodaj jajka i proszek do pieczenia.
    Podziel masę na dwie części. Blachę o wymiarach ok. 25 na
    35 cm natłuść i przelej do niej jedną część ciasta. Rozprowadź,
    wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, piecz,
    aż ciasto urośnie (ok. 10 minut). Otwórz drzwi piekarnika na
    2 minuty i obniż temperaturę do 200 stopni. Zamknij piekarnik,
    piecz 10–12 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru,
    powtórz czynność z drugą częścią ciasta.
  • 2. Budyń połącz z mąką, rozprowadź w pół szklanki zimnego mleka, pozostałe mleko posłódź i zagotuj. Wlej mleko z budyniem, podgrzej, by uzyskać gęstą masę. Budyń wystudź, zmiksuj, dodając po kawałku miękkie masło. Masę przełóż na jeden blat karpatki, przykryj drugim. Oprósz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować