Ciastka z pestek słonecznika (3 składnikowe)

4.48 (191 ocen)

  • 25 min

Ciasteczka smakują rewelacyjnie i znikają wręcz ekspresowo! Posiadają lekko miękki środek, chrupiący wierzch i ten obłędny smak pestek słonecznika!Pyyyycha!

  • 25 min

Składniki:

  • (około 14 sztuk)
    250g pestek słonecznika (łuskanych)
    2 jajka
    80g cukru
    Dodatkowo:
    pestki słonecznika do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Pesto

Ciastka z pestek słonecznika (3 składnikowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qo2k4v 1. Pestki (jeśli nie są prażone) należy uprażyć na suchej patelni i ostudzić.
  • image-0dia0oe 2. Następnie zmielić je na grubszą mączkę.
    (Użyłam malaksera.)
  • image-1mbj9vt 3. 1 całe jajko i żółtko zmiksować z cukrem do puszystości.
    Dodać zmielone pestki.
    Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
  • image-078wx0g 4. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
    (Masa jest dość lepka, więc co jakiś czas warto delikatnie zwilżać dłonie.)
    Każdą kuleczką spłaszczyć (do grubości 1-1-5 cm) i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
  • image-1l67vi2 5. Ciasteczka posmarować pozostawionym białkiem i posypać dodatkowymi pestkami.
  • image-1fjahph 6. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
    (Powinny być zarumienione.)
    Ciastka ostudzić na kratce.

Porady

Najlepiej użyć mniejszych jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki Słonecznik Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować