Ciasteczka smakują rewelacyjnie i znikają wręcz ekspresowo! Posiadają lekko miękki środek, chrupiący wierzch i ten obłędny smak pestek słonecznika!Pyyyycha!
Ciastka z pestek słonecznika (3 składnikowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki (jeśli nie są prażone) należy uprażyć na suchej patelni i ostudzić.
2.Następnie zmielić je na grubszą mączkę.
(Użyłam malaksera.)
3.1 całe jajko i żółtko zmiksować z cukrem do puszystości.
Dodać zmielone pestki.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
4.Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
(Masa jest dość lepka, więc co jakiś czas warto delikatnie zwilżać dłonie.)
Każdą kuleczką spłaszczyć (do grubości 1-1-5 cm) i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
5.Ciasteczka posmarować pozostawionym białkiem i posypać dodatkowymi pestkami.
6.Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
(Powinny być zarumienione.)
Ciastka ostudzić na kratce.
Komentarze