2/ MUS CZEKOLADOWY:
-200 g. mlecznej czekolady
-100 g. gorzkiej czekolady
-330 ml. śmietanki 30 %
3/ ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-1 puszka brzoskwiń w syropie (1l)
-1 galaretka brzoskwiniowa
-100 ml. wody do galaretki
-20 g. żelatyny
-ok. 50 ml, wody do żelatyny
4/ CIASTKA:
-12 szt. OREO
5/ KREM Z MASCARPONE:
-500 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka z mascarpone
-20 g. cukru pudru
-15 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
Deser wielosmakowy z oreo w szklankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód-Do każdej z 12 szklanek, posiekać po 1 ciasteczku i wsypać.
2.mus- Czekolady posiekać i rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i ponalewać równomiernie do szklanek. Szklanki schłodzić w lodówce do zestalenia musu.
3.żelka- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretkę a potem napęczniałą żelatynę. Brzoskwinie odsączyć i zblendować na mus. Do musu, wlać ten syrop z brzoskwiń i galaretkę z żelatyną. Wymieszać, wystudzić i ponalewać równomiernie do szklanek. Szklanki odstawić do lodówki do zestalenia.
4.Posiekać po 1 ciasteczku do każdej szklanki.
5.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem i pudrem ubić do puszystego. Potem dolewać ciepłą żelatynę i krótko zmiksować. Ponalewać równomiernie do szklanek i schłodzić.
Komentarze