4/ ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-1 puszka brzoskwiń w syropie (1l)
-1 galaretka brzoskwiniowa
-100 ml. wody do galaretki
-20 g. żelatyny
-ok. 50 ml, wody do żelatyny
5/ ROZETKA:
-300 ml. śmietanki 30 %
-1 krem waniliowy do tortów w proszku
6/ CZEKOLADKI:
-144 g. Paluszków z galaretką w czekoladzie
Deser galaretkowo- żelkowy w szklankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/ mus- Czekolady posiekać i rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i ponalewać do szklanek, ułożonych pod ukosem. Szklanki schłodzić w lodówce do zestalenia musu.
2.2/ galaretka- Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretki. Wmieszać frużelinę i ostudzić. Porozlewać równomiernie do szklanek i schłodzić.
3.3/ pianka- Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem a potem tężejącą galaretką. Porozdzielać równomiernie do szklanek.
4.4/ żelka- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretkę a potem napęczniałą żelatynę. Brzoskwinie odsączyć i zblendować na mus. Do musu, wlać ten syrop z brzoskwiń i galaretkę z żelatyną. Wymieszać, wystudzić i ponalewać równomiernie do szklanek. Szklanki odstawić do lodówki do zestalenia.
5.5/ rozetki- Śmietankę ubić z kremem w proszku. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetkę w każdej szklance.
6.6/ dekoracje- Czekoladki przeciąć na połowę i włożyć w rozetkę.
Komentarze