Deser galaretkowo- żelkowy w szklankach

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Deser wielowarstwowy i wielosmakowy w szklankach. Deser pracochłonny, ale warto bo rodzinie bardzo smakował.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/ MUS CZEKOLADOWY:
    -200 g. mlecznej czekolady
    -300 ml. śmietanki 30 %

    2/ GALARETKA MALINOWA:
    -2 galaretki malinowe
    -500 ml. wody
    -200 ml. frużeliny z malin, przetartej

    3/ PIANKA CYTRYNOWA:
    -2 galaretki cytrynowe
    -500 ml. wody
    -2 łyżki cukru pudru
    -500 ml. śmietanki 30%

    4/ ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -1 puszka brzoskwiń w syropie (1l)
    -1 galaretka brzoskwiniowa
    -100 ml. wody do galaretki
    -20 g. żelatyny
    -ok. 50 ml, wody do żelatyny

    5/ ROZETKA:
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem waniliowy do tortów w proszku

    6/ CZEKOLADKI:
    -144 g. Paluszków z galaretką w czekoladzie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Deser galaretkowo- żelkowy w szklankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser galaretkowo- żelkowy w szklankach 1. 1/ mus- Czekolady posiekać i rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i ponalewać do szklanek, ułożonych pod ukosem. Szklanki schłodzić w lodówce do zestalenia musu.
  • Deser galaretkowo- żelkowy w szklankach 2. 2/ galaretka- Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretki. Wmieszać frużelinę i ostudzić. Porozlewać równomiernie do szklanek i schłodzić.
  • Deser galaretkowo- żelkowy w szklankach 3. 3/ pianka- Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem a potem tężejącą galaretką. Porozdzielać równomiernie do szklanek.
  • Deser galaretkowo- żelkowy w szklankach 4. 4/ żelka- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretkę a potem napęczniałą żelatynę. Brzoskwinie odsączyć i zblendować na mus. Do musu, wlać ten syrop z brzoskwiń i galaretkę z żelatyną. Wymieszać, wystudzić i ponalewać równomiernie do szklanek. Szklanki odstawić do lodówki do zestalenia.
  • Deser galaretkowo- żelkowy w szklankach 5. 5/ rozetki- Śmietankę ubić z kremem w proszku. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetkę w każdej szklance.
  • Deser galaretkowo- żelkowy w szklankach 6. 6/ dekoracje- Czekoladki przeciąć na połowę i włożyć w rozetkę.
  • Deser galaretkowo- żelkowy w szklankach 7. Deser przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować