Deser migdałowo-malinowy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowy deser z kaszy jaglanej, migdałami i malinami.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
    2 i 1/2 szkl. mleka migdałowego
    1/3 szkl. płatków migdałowych
    4 łyżeczki miodu
    250 g malin
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    szczypta soli
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser migdałowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę i płatki podprażyć na suchej patelni (2–3 min). Zmiksować na mąkę przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotować, dodaj zmiksowaną mąkę, 2 miodu oraz sól. Gotować 10–12 min, bardzo często mieszając, aż uzyskamy bardzo gęstą konsystencję budyniu.
    Foremki posmarować olejem i wyłożyć masę. Deser jest gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.
    W międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełożyć je wraz z 2 miodu do rondelka. Gotować przez ok. 10 minut do zagęszczenia. Jeżeli przeszkadzają pestki w musie, przetrzeć dodatkowo maliny przez sitko.
    Deser wyłóż na talerzyk i polać musem. Możesz go ozdobić kilkoma malinami, migdałami i miętą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować