Kruche ciasteczka z dżemem

1 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasteczka najczęściej pieczemy z córeczką Hanią a ile radości jest przy wycinaniu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 50 dkg mąki
    12 dkg cukru pudru
    25 dkg masła
    2 żółtka
    1 całe jajko
    cukier wanilinowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    ulubiony dżem ( ja dałam śliwkowy)
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Kruche ciasteczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać cukier puder, wanilinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło zetrzeć na tarce i przesiekać z pozostałymi składnikami. Zrobić dołek i dodać jajka. Zagnieść ciasto i na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować i wycinać kółka szklanką i w części wyciąć małe dziurki korkiem. Piec do momentu aż ciastka będą rumiane. Po wystudzeniu skleić ciasta dżemem i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować