Deser migdałowo-marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać, umyć i ugotować do miękkości. Najlepiej, żeby woda się prawie wygotowała. Rozdrobnić widelcem. Dodać cukier ( w dalszym ciągu podgrzewać ) i kiedy cukier się rozpuści zmiksować przy pomocy blendera. Dodać otarte skórki z pomarańczy, cytryny oraz 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Smażyć na mały ogniu ok 45 min. Masa musi dobrze odparować. Wystudzoną masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
Ciasto francuskie upiec wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić i połamać na płatki. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe i pomieszać z płatkami z ciasta francuskiego.
Podzielić na cztery części i wsypać do pucharków deserowych.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i szczypty kwasku cytrynowego.
Przełożyć do rękawa cukierniczego. Śmietaną przykryć płatki w pucharkach. Następnie zrobić warstwę marchewkową. Ponownie śmietana, marchewka, śmietana i na koniec kleks z marchewki. Wokół kleksa ułożyć całe migdały.
Schłodzić. Smacznego.
Komentarze