Delikatny jak aksamit, czarno biały torcik Black Velvet z czarnymi borówkami.

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe z czarnym kakao i białym kremem na bazie mascarpone, ozdobione czarnymi borówkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    70g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki czarnego kakao
    1 łyżka ciemnego kakao
    5 jajek
    szczypta soli
    170 g cukru
    Na krem:
    500 ml schłodzonej śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    250 g serka śmietankowego
    60 g cukru pudru
    Do dekoracji:
    400 g świeżych borówek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Torty

Delikatny jak aksamit, czarno biały torcik black velvet z czarnymi borówkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik black velvet 1. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao czarnym i kakao ciemnym, przesiać na białka, a następnie dodawać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką,
    Do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temp. 180°C ok 35 min. Odstawić do wystudzenia.
  • Torcik black velvet 2. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki.
  • Torcik black velvet 3. Przygotować krem: schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, serkiem śmietanowym i mascarpone ubić, do uzyskania gęstego kremu.
  • Torcik black velvet 4. Połowę kremu wyłożyć na spód tortu i równo rozsmarować.
    Na krem wyłożyć połowę borówek.
  • Torcik black velvet 5. Przykryć górnym krążkiem.
  • Torcik black velvet 6. Rozsmarować resztę kremu.
  • Torcik black velvet 7. Udekorować wierzch tortu resztą borówek i gotowe.
    Odstawić tort w chłodne miejsce na ok. 60 minut, a potem już tylko delektować się smakiem.

Porady

Borówki mogą być z lasu, lub amerykańskie, ważne, żeby były czarne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować