Ciasto biszkoptowe z czarnym kakao i białym kremem na bazie mascarpone, ozdobione czarnymi borówkami.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Na ciasto:
70g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki czarnego kakao
1 łyżka ciemnego kakao
5 jajek
szczypta soli
170 g cukru
Na krem:
500 ml schłodzonej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
250 g serka śmietankowego
60 g cukru pudru
Do dekoracji:
400 g świeżych borówek
Delikatny jak aksamit, czarno biały torcik black velvet z czarnymi borówkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao czarnym i kakao ciemnym, przesiać na białka, a następnie dodawać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką,
Do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temp. 180°C ok 35 min. Odstawić do wystudzenia.
2.Wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki.
3.Przygotować krem: schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem, serkiem śmietanowym i mascarpone ubić, do uzyskania gęstego kremu.
4.Połowę kremu wyłożyć na spód tortu i równo rozsmarować.
Na krem wyłożyć połowę borówek.
5.Przykryć górnym krążkiem.
6.Rozsmarować resztę kremu.
7.Udekorować wierzch tortu resztą borówek i gotowe.
Odstawić tort w chłodne miejsce na ok. 60 minut, a potem już tylko delektować się smakiem.
Porady
Borówki mogą być z lasu, lub amerykańskie, ważne, żeby były czarne.
Komentarze