Black velvet cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy wlewamy olej, maślankę, dodajemy jajka i cukry. Mieszamy rózgą aż cukier się rozpuści, a składniki połączą. Nie miksujemy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę, sól i kakao.
Mieszamy bardzo delikatnie i stopniowo wlewamy kawę.
Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 26 cm i pieczemy ok 45 minut w 170 stopniach.
Studzimy i wyciągamy z tortownicy.
2.Blat ciasta przecinamy raz w poprzek, jeżeli tortownica będzie mniejsza, a ciasto wyższe to dwa razy.
3.Brzoskwinie osączamy z soku.
3/4 z nich kroimy w kostkę. Resztę zostawiamy do dekoracji.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy serek.
4.Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy go 1/3 kremu i posypujemy brzoskwiniami, znowu wykładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu rozsmarowyjemy resztę maślanej masy i dekorujemy wg. uznania.
Chłodzimy conajmniej 1 godz.
Smacznego
Komentarze