Delikatna Zupka Pomidorowa Na Rosole

5 (188 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taką delikatną zupkę pomidorową możemy śmiało podać dzieciom, jest pożywna, zdrowa (jeśli mamy własny przecier) i w dodatku robi się ją w 10 minut, wystarczy tylko rosół, który został np. po niedzielnym obiedzie ;)
Tą pomidorową zajada nawet mój mąż który od dziecka nie lubił pomidorówki bo kojarzyła mu się z ostrą i kwaśną pulpa pomidorową :) Natomiast ja mogę ją jeść nawet trzy razy w tygodniu bo ją uwielbiam :D

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 talerze zupy:

    około 800 ml rosołu (wczorajszego bądź zamrożonego, bo rosół można mrozić ;)
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bądź domowego przecieru z pomidorów
    około 8 łyżek śmietanki 30-36 %
    1/2 łyżki mąki pszennej
    szczypta cukru
    ewent. szczypta soli
    makaron świderki bądź dowolnie inny ulubiony lub ryż
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Delikatna zupka pomidorowa na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół przelewamy do garnka i zagotowujemy, zmniejszamy następnie ogień, dodajemy najpierw 2 łyżeczki koncentratu i mieszamy (oczywiście możecie dodać więcej koncentratu niż te 3 łyżeczki, ale wtedy zupka już nie będzie taka łagodna)
    2. W garnuszku mieszamy śmietankę z mąką tak aby nie było grudek. Dolewamy małą chochelkę rosołu do garnuszka, hartując w ten sposób naszą śmietankę. Mieszamy całość i przelewamy przez sitko do gotującego się rosołu.
    3. Kiedy zupka się zagotuje możemy spróbować czy czegoś jej nie brakuje, jeśli tak to dodajemy jeszcze łyżeczkę koncentratu i ewent sól i cukier. Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy, oczywiście z naszym ulubionym makaronem bądź ryżem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować