Czosnkowe placki z blatu

0 (0 ocen)

Namiastka placków, które kiedyś piekła prawie każda gospodyni - tradycyjnie, na blacie kuchni kaflowej. Tutaj w wersji z dodatkami.

Składniki:

  • 4 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    400 g kefiru light 1% tłuszczu (nie musi być odtłuszczony, można zastąpić maślanką)
    1 szklanka źródlanej wody gazowanej (może być mineralna)
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 ząbków czosnku
    100 g wyłuskanych pestek dyni
    2 łyżki ziół prowansalskich
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Placki Pesto

Czosnkowe placki z blatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czosnkowe placki z blatu 1. Czosnek posiekać. Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto - odłożyć na co najmniej 15 min.
  • Czosnkowe placki z blatu 2. Nabierać omączonymi dłońmi porcje ciasta, formować na cienkie placki i stawiać na blat kuchni. Można również ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać placki o regularnych kształtach.
  • Czosnkowe placki z blatu 3. Piec na rumiano z obu stron, aż ciasto będzie wyraźnie upieczone (nawet 10 min z każdej strony).

Porady

Placki można także upiec na suchej patelni (czas pieczenia jak w przepisie) lub w piekarniku (20 min w temp. 180 - 200 st. C). Placki najlepiej smakują posmarowane masłem. Z podanych składników wychodzi 14 dużych placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kefir Pestki Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskotłuszczowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować