Siekane placki selerowo-czosnkowe z serem

0 (0 ocen)

Ciągnące się placki z selera, czosnku i żółtego sera. Sam zapach w trakcie ich przygotowywania sprawia, że z trudem udaje się poskromić apetyt :) Danie wegetariańskie oraz bezglutenowe. Smacznie polecam!

Składniki:

  • Masa:
    1 duży seler (800g)
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka posiekanego majeranku
    200 g żółtego sera
    12 łyżek kefiru 2% tłuszczu
    3 jajka
    5 łyżek mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    kolorowy pieprz mielony do smaku
    sól do smaku

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki Przekąski Ser

Siekane placki selerowo-czosnkowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Siekane placki selerowo-czosnkowe z serem 1. Selera obrać, pokroić w bardzo małą kostkę, podobnie pokroić żółty ser, natomiast czosnek posiekać w półplastry. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski. Dodać majeranek, kolendrę, kolorowy pieprz. Wymieszać.
  • Siekane placki selerowo-czosnkowe z serem 2. Następnie wbić jajka, wlać kefir, wsypać mąkę - ponownie wymieszać. Masę doprawić do smaku.
  • Siekane placki selerowo-czosnkowe z serem 3. Na patelni (średnica 24 cm) rozgrzać olej. Nałożyć porcje masy, tworząc dość płaskie placki.
  • Siekane placki selerowo-czosnkowe z serem 4. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 24 średniej wielkości placki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować