PIADINA czyli WŁOSKA TORTILLA

4.49 (166 ocen)

  • 60 min

Piadina zwana także piadą to podawany na ciepło cienki placek z mąki pszennej  z ulubionym nadzieniem. Ja propnuję Wam moją ulubioną wersję z kremowym serkiem, szynką parmeńską, pomidorem i rukolą. Musicie koniecznie spróbować. Super jedzenie na letnie dni.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto (10 placków):
    600 g mąki
    1 łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g smalcu
    ok. 300 ml mleka


    nadzienie :
    serek typu stracchino, philadelfia lub mozzarella
    cieniutko pokrojona szynka parmeńska
    pomidory
    rukola
    oliwa z oliwek
    szczypta soli

    lub inne dodatki wg uznania:
    salami
    pieczona wieprzowina (porchetta)
    grzyby
    szpinak
    grillowane warzywa

    na słodko:
    Nutella
    konfitura
    świeże owoce
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Piadina czyli włoska tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, smalec (w temp. pokojowej) i zacznij wyrabiać rekami ciasto dolewając stopniwo letnie mleko (w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być gładkie i elastyczne (w konsysestencji podobne do ciast na pierogi). Wyrabiaj przez ok. 5 min.
    Gotowe ciasto owiń dokładnie w bawełnianą sciereczką lub przeźroczystą folią spożywczą i pozostaw na ok. 30 min.
  • 2. Podziel ciasto na kulki o wadze mniej więcej 100 g każda. Na desce lub blacie lekko posypanym mąką rozwałkowuj placki o wielkości dużego talerza (Ø 25cm) i grubości ok. 3 mm.
  • image-06sg7ol 3. Rozgrzej dobrze patelnie teflonową i piecz pojedynczo placki przez ok. 1-2 min z każdej strony. Ponakłuwaj je widelcem. Piadina będzie gotowa w momencie jak pojawią się brązowe przypieczone punkciki.
  • image-15jfe90 4. Upieczony placki układaj jeden na drugim i trzymaj zawinięte w bawełnianej ściereczce w ciepłym miejscu lub bezpośrednio po upieczeniu nadziewaj. Nadzienie rozłóż na połowie placka, a następnie złóż na pół i podawaj.
  • image-0xllwyf 5. Moje ulubione nadzienie to serek stracchino, szynka parmeńska, pomidory w plastrach i rukola skropiona oliwą z oliwek z odrobiną soli.
    Dobierzcie składniki wg uznania. Równie dobrze smakuje bez dodatków jako alternatywa chleba.

Porady

Tradycyjnie piadiny wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych teggia, stawianych na ogniu. Jeśli ktoś z was posiada kuchenną blaszę można je piec bezpośrednio na niej, będą bardziej przypominać w smaku te oryginalne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Rukola Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować