Takiego placka z powodzeniem możemy zjeść na śniadanie, czy wczesną kolację, zabrać do pracy, czy do szkoły. Smaczny, aromatyczny, szybki do wykonania.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki maki
2 żółtka
1 szklanka mleka
2 ząbki czosnku
10 dag. stopionego masła
5 dag. drożdży
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
Dodatkowo:
2 cebule
2 łyżki masła
4 łyżki keczupu
10 dag. startego sera
po 2 szczypty soli i pieprzu
po 1 szczypcie majeranku i bazylii
3 łyżki mieszanki ziaren[słonecznik, sezam, pestki dyni]
2 łyżki mleka
blacha wyłożona papierem do pieczenia
Placki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni duszę pokrojoną w pół plasterki , lekko posoloną cebulę. Dodaję do niej przyprawy, keczup, mieszam, studzę.
2.W letnim mleku mieszam drożdże z cukrem, pozostawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaje posiekany czosnek, sól, drożdże, zagniatam ciasto, dodaję masło, zagniatam aż ciasto będzie odstawać od ręki. Nakrywam miską pozostawiam do wyrośnięcia.
3.Po ok. 30 minutach ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na 8 części, lepie placuszki, układam na blasze. Placki smaruje mlekiem, nakładam cebule, posypuję serem i ziarnami. Wyrośnięte placki piekę ok. 25 minut w temp. 190 stopni, na rumiano.
Komentarze