Placki czosnkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takiego placka z powodzeniem możemy zjeść na śniadanie, czy wczesną kolację, zabrać do pracy, czy do szkoły. Smaczny, aromatyczny, szybki do wykonania.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki maki
    2 żółtka
    1 szklanka mleka
    2 ząbki czosnku
    10 dag. stopionego masła
    5 dag. drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    2 cebule
    2 łyżki masła
    4 łyżki keczupu
    10 dag. startego sera
    po 2 szczypty soli i pieprzu
    po 1 szczypcie majeranku i bazylii
    3 łyżki mieszanki ziaren[słonecznik, sezam, pestki dyni]
    2 łyżki mleka
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przekąski

Placki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Na patelni duszę pokrojoną w pół plasterki , lekko posoloną cebulę. Dodaję do niej przyprawy, keczup, mieszam, studzę.
  • Jk 2. W letnim mleku mieszam drożdże z cukrem, pozostawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaje posiekany czosnek, sól, drożdże, zagniatam ciasto, dodaję masło, zagniatam aż ciasto będzie odstawać od ręki. Nakrywam miską pozostawiam do wyrośnięcia.
  • Placki czosnkkowe 3. Po ok. 30 minutach ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na 8 części, lepie placuszki, układam na blasze. Placki smaruje mlekiem, nakładam cebule, posypuję serem i ziarnami. Wyrośnięte placki piekę ok. 25 minut w temp. 190 stopni, na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować