Makowe placki z blatu

0 (0 ocen)

Próba przywołania smaków dzieciństwa. Podobnie placki, jednak, co tu ukrywać, o niebo lepsze, piekła moja Babcia.

Składniki:

  • 4 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    400 g kefiru light 1% tłuszczu (można użyć kefir nieodtłuszczony lub zastąpić maślanką)
    1 szklanka wody źródlanej gazowanej (może być mineralna)
    100 g rodzynek
    120 g suchego maku
    6 łyżeczek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Makowe placki z blatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowe placki z blatu 1. Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć na co najmniej 15 min.
  • Makowe placki z blatu 2. Omączonymi dłońmi nabierać porcje ciasta, formować placki i kłaść na blacie kuchni kaflowej. Ciasto można również rozwałkować na stolnicy (dość cienko) i wykrawać regularne kształty.
  • Makowe placki z blatu 3. Piec na rumiano z obu stron (nawet 10 min z każdej strony).

Porady

Placki można piec na suchej patelni (czas pieczenia jak w przepisie) lub w piekarniku (20 min w temp. 180 - 200 st. C). Placki najlepiej smakują posmarowane miodem. Z podanych składników wychodzi 14 dużych placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kefir Mak Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować