Czosnkowe chlebki Naan

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zachęcam do wypróbowania przepisu na smaczne chlebki Naan, idealne na różne uroczystości jako dodatek do mięsa. Bardzo prosty sposób przygotowania, pieczone w piekarniku.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 4 szk. mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 7 g suszonych drożdży
    • 6 łyżek jogurt naturalnego
    • 250 ml mleka letniego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki masła
    • 1 ząbek duży czosnku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Czosnkowe chlebki naan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. 1. Do miski wsypuję mąkę, sól, drożdże, mieszam.
    2. Następnie wlewam jogurt, mleko, oliwę i wyrabiam ciasto.
    3. Ciasto odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  • chlebki 2. 4. Po tym czasie ciasto dzielę na małe porcje, robię z ciasta kuleczki i rozwałkowuję cienko.
    5. Placki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • chlebki 3. 6. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę i smażę na patelni razem z masłem około 5 minut.
    7. Masłem czosnkowym smaruję wierzch każdego placka.
    8. Chlebki piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C
  • chlebki 4. 9. Gotowe, podaję, jako dodatek do mięsa lub z ulubionym sosem.
    10. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kromka chleba

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować