Czosnkowa karkówka pieczona w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (152 ocen)

Tak upieczone mięso jest miękkie i wprost rozpływa się w ustach. Ma wyrazisty posmak czosnku, ziół i słodko kwaśnego sosu chili. W dodatku pięknie wygląda- jest złociutka i rumiana. Jeśli zostanie coś z obiadu będzie pyszną domową wędliną na kanapki.

Składniki:

  • -1,5 kg karkówki bez kości
    -4 ząbki czosnku

    Marynata:
    -2 łyżki sosu chilli słodko-kwaśnego
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    -1 łyżka rozmarynu
    -duża szczypta pieprzu
    -szczypta ostrej papryki w proszku
    -7 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Czosnkowa karkówka pieczona w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek kroimy w plasterki. Mięso nacinamy nożem w kilku miejscach i wtykamy do nich czosnek.
  • 2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą. Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc)
  • 3. Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 2 godziny (po godzinie odwracamy mięso na drugą stronę) od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sokiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Karkówka Marynata do mięs Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować