Smażona karkówka miodowo-czosnkowa

5 (147 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Choć tak przygotowana karkówka jest bardzo kaloryczna, to mój ulubiony sposób jej przygotowania. Mięso jest bardzo aromatyczne, w środku soczyste, a z wierzchu chrupiące. Smakuje na prawdę wspaniale!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • -75 dag karkówki bez kości
    -3 łyżki papryki słodkiej mielonej
    -3-4 łyżki stołowe miodu
    -3 ząbki czosnku
    -sól i pieprz do smaku
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Smażona karkówka miodowo-czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Karczek kroimy i rozbijamy na plastry. Plastry mięsa rozbijamy lekko tłuczkiem przez folię. Z każdej strony solimy, pieprzymy i obficie nacieramy słodką papryką.
  • 2 2. Plaster mięsa smarujemy z obu stron miodem za pomocą pędzelka. Na wierzchu wysypujemy odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku. Znów kolejny plaster z obu stron smarujemy miodem, znów wysypujemy czosnek. Czynności powtarzamy do wyczerpania mięsa.
  • 3 3. Talerz z mięsem dokładnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki.
  • 4 4. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano po 4-5 minut z każdej strony. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować