Choć tak przygotowana karkówka jest bardzo kaloryczna, to mój ulubiony sposób jej przygotowania. Mięso jest bardzo aromatyczne, w środku soczyste, a z wierzchu chrupiące. Smakuje na prawdę wspaniale!
2 godz. 30 min
Składniki:
-75 dag karkówki bez kości
-3 łyżki papryki słodkiej mielonej
-3-4 łyżki stołowe miodu
-3 ząbki czosnku
-sól i pieprz do smaku
-olej do smażenia
Smażona karkówka miodowo-czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek kroimy i rozbijamy na plastry. Plastry mięsa rozbijamy lekko tłuczkiem przez folię. Z każdej strony solimy, pieprzymy i obficie nacieramy słodką papryką.
2.Plaster mięsa smarujemy z obu stron miodem za pomocą pędzelka. Na wierzchu wysypujemy odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku. Znów kolejny plaster z obu stron smarujemy miodem, znów wysypujemy czosnek. Czynności powtarzamy do wyczerpania mięsa.
3.Talerz z mięsem dokładnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki.
4.Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano po 4-5 minut z każdej strony. Smacznego!
Komentarze