Pieczone mielone kotlety drobiowe z warzywami

4 (13 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Dodatek warzyw sprawia, że są wilgotne i delikatne. Pieczemy je a nie smażymy, przez co są bardzo zdrowe. Dodatkowej lekkości nadaje im mięso drobiowe. Samo zdrowie:).

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 400g mielonego mięsa z fileta z kurczaka
    1 średnia cukinia (ok. 400g)
    2 marchewki
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    2 jajka
    2 czubate łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4 (13 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Pieczone mielone kotlety drobiowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce, posypujemy delikatnie solą, mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mięso, posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę papryke, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy do dokładnego połączenia składników.
  • 2. Z masy formujemy nieduże kule. Kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować