Czerwona kapusta z marchewką i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jako dodatek do drugiego dania polecam pyszną czerwoną kapustę, doskonale sprawdzi się z ziemniakami i mięsem duszonym w sosie, ja tak podałam i było bardzo smacznie. Kapustę duszę na maśle tak długo, aż będzie się rozpływała w ustach. A jak jest u Was lubicie czerwoną kapustę? Zapraszam :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
    2 duże marchewki
    pół pęczka świeżego koperku
    10 dag masła lub margaryny
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku
    2 łyżeczki suszonych warzyw
    sok z cytryny do zakwaszenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Czerwona kapusta z marchewką i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy usuwając wszelkie zgrubienia. Kapustę płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewki obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do kapusty. Warzywa zalewamy gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzamy.
  • 2. Dodajemy masło lub margarynę, umyty wcześniej i drobno pokrojony koperek, suszone warzywa, następnie dusimy często mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem przez kilkanaście minut. Podczas duszenia kapustę skrapiamy sokiem z cytryny według własnego smaku.
  • 3. Gotową kapustę podajemy. Smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Kapusta Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować