Czekoladowy wąż

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czekoladowy wąż to pyszna, dwukolorowa babka piaskowa z marcepanem. Prawdziwy hit na przyjęciu urodzinowym dla dzieci.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 170 g masła
    40 g masy marcepanowej
    250 g cukru
    cukier waniliowy
    330 g mąki
    2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
    170 ml mleka
    3 jajka
    1 żółtko
    20 g kakao
    woda
    czekoladowa glazura
    2 żelki robaki
    2 żółte cukierki pastylki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Czekoladowy wąż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni ( czas pieczenia: 55 minut), termoobieg 170 stopni ( 50 minut). Formę z kominem wysmarować tłuszczem i lekko oprószyć mąką.
    2. Masło o temperaturze pokojowej, marcepan, cukier i cukier waniliowy utrzeć na pianę. Mąkę przesiać z proszkiem.
    3. Mleko lekko podgrzać i wbić do niego jajka. Na przemian dodawać do utartego masła jajka z mlekiem i mąkę. Kakao wymieszać z około łyżką wody na papkę, dodać do 1/3 ciasta. Jasne i ciemne ciasto na przemian nakładać do formy.
    4. Po upieczeniu ciasto ostudzić, przekroić na cztery równe kawałki i ukłożyć w formie węża. Polać czekoladową glazurą i posypać sezamem po grzbiecie. Na oczy wzięłam żółte cukierki pastylki. Język jest z żelkowych robaków.

Porady

Ciasto mogą upiec dzieci z pomocą dorosłych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować