Czekoladowy mannowiec

4.44 (191 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

"Codzienne" ciasto, które łączy wszystko, co powinno - jest pyszne, lekkie, tanie, proste w przygotowaniu i na dodatek nie wymaga pieczenia.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blachę o wymiarach ok. 32x20cm
    -1 litr mleka
    -szklanka cukru
    -szklanka kaszy manny
    -2 op. cukru wanilinowego
    -25 dag margaryny
    -ok. 40szt herbatników
    -3 łyżki kakao
    -wiórki kokosowe do dekoracji

    polewa:
    -3 łyżki kakao
    -3 łyżki margaryny
    -3 łyżki mleka
    -3 łyżki cukru
    -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.44 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty Ciasto

Czekoladowy mannowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z margaryną, cukrem, cukrem wanilinowym. na wrzące mleko, cały czas mieszając, wsypać kaszę mannę i kakao. Gotować aż masa zgęstnieje.
    Blaszkę wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników. Równomiernie rozsmarować gorącą masę. Przykryć drugą warstwą herbatników. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozmieszać dokładnie w rondelku, podgrzać (nie gotować!) do roztopienia się margaryny, dobrego połączenia i lekkiego zgęstnienia. Polać ciasto, posypać wiórkami. Odstawić do ostygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować