1.Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, jajko, żółtko i zaczyn, zagnieść ciasto. Na koniec dodać stopione masło i zagniatać jeszcze przez chwile. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość zrobić z niego małe kulki i układać na blaszce w kształcie węża. W zależności od wielkości bułeczek powinny wyjść 3 węże. Piec około 25 min w 190 stopniach. Po ostygnięciu w pierwszej bułce zrobić oczy z goździków lub ziela i język z pomidora. Na wykałaczki nabić, wedle uznania, kawałki wędliny, sera, pomidora czy ogórka. Wbić w pozostałe bułeczki. Taki wąż świetnie wygląda na dziecięcych przyjęciach i nie tylko.
Porady
Oczywiście kompozycja dodatków jest zupełnie dowolna. Z ciasta drożdżowego można również przygotować przepyszna pizzę.
Komentarze