Po wszystkich słodkościach świątecznych pora na coś lekkiego, więc witam się pysznym, czekoladowym ryżem z bakaliami ;)
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
600 ml mleka
120 g ryżu Arborio lub mlecznego
20 g cukru zwykłego lub brązowego
po łyżce posiekanych orzechów, rodzynek/żurawiny
8 kostek czekolady deserowej/gorzkiej (mogą być to słodycze ze świąt, wtedy dajemy o połowę miej cukru)
Czekoladowy ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mleko zagotowujemy z cukrem.
2. Następnie wsypujemy ryż, mieszamy i zmniejszamy gaz na jak najmniejszy.
3. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki (czas gotowania zależy od rodzaju ryżu)
4. Pod sam koniec gotowania dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wykładamy do miseczek i posypujemy po wierzchu orzechami, rodzynkami i żurawiną. Smacznego !
Komentarze