Czekoladowy Ryż

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Po wszystkich słodkościach świątecznych pora na coś lekkiego, więc witam się pysznym, czekoladowym ryżem z bakaliami ;)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 ml mleka
    120 g ryżu Arborio lub mlecznego
    20 g cukru zwykłego lub brązowego
    po łyżce posiekanych orzechów, rodzynek/żurawiny
    8 kostek czekolady deserowej/gorzkiej (mogą być to słodycze ze świąt, wtedy dajemy o połowę miej cukru)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Czekoladowy ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mleko zagotowujemy z cukrem.
    2. Następnie wsypujemy ryż, mieszamy i zmniejszamy gaz na jak najmniejszy.
    3. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki (czas gotowania zależy od rodzaju ryżu)
    4. Pod sam koniec gotowania dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wykładamy do miseczek i posypujemy po wierzchu orzechami, rodzynkami i żurawiną. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować