Hiszpański ryż

  • wyświetlono: 939 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ten ryż z pewnością odmieni Wasze obiady

  • 2 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
250 gramów ryżu (polecam Basmati)
1 duży pomidor
1 mała czerwona cebulka
400 ml bulionu warzywnego
Łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
Łyżeczka kurkumy
Pieprz
Kmin rzymski
Natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Hiszpański ryż

  • 1. Siekam drobno czosnek i cebulkę. Rozgrzewam masło, wrzucam posiekane warzywa, smażę 2-3 minuty, następnie dodaję ryż, smażę kolejne 3 minut- ma stać się szklisty. Zalewam ryż 3/4 porcji bulionu, dodaję wszystkie przyprawy i gotuję aż ryż wchłonie cały płyn.
    Pomidora obieram ze skórki, kroję w kosteczkę, dodaję do ryżu, dolewam resztę bulionu i gotuję aż aż ryż będzie miękki- około 4 minut.
    Do ryżu dodaję dużą ilość natki pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżkurkumapomidor

Komentarze

Podobne przepisy

Ryż curry z warzywami i prażonym sezamem

Dodane przez: monika016

Ryż curry z warzywami i prażonym sezamem

Szybko, zdrowo i nieco orientalnie...

Zapiekane pomidory z wędliną, pieczarkami i ryżem

Dodane przez: kuchenny świat

Pomidory zapiekane z wędliną, pieczarkami...

Zapraszam na zapiekane pomidory....

Ryż z marchewką do kurczaka

Dodane przez: JOANNA 55a

Ryż z marchewką do kurczaka

Ryż jest tak pyszny, że można go...

Ryż do obiadu (wersja na słodko)

Dodane przez: Gregorhspeed

Ryż do obiadu (wersja na słodko)

Staramy się bardzo, choć czasami...

Szpinak z Ryżem

Dodane przez: Monia080696

Ryż ze szpinakiem oraz z dodatkami

Ryż ze szpinakiem robiłam go pierwszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE