Hiszpański ryż

4.5 (173 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ten ryż z pewnością odmieni Wasze obiady

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    250 gramów ryżu (polecam Basmati)
    1 duży pomidor
    1 mała czerwona cebulka
    400 ml bulionu warzywnego
    Łyżka masła klarowanego
    1 ząbek czosnku
    Łyżeczka kurkumy
    Pieprz
    Kmin rzymski
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Hiszpański ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siekam drobno czosnek i cebulkę. Rozgrzewam masło, wrzucam posiekane warzywa, smażę 2-3 minuty, następnie dodaję ryż, smażę kolejne 3 minut- ma stać się szklisty. Zalewam ryż 3/4 porcji bulionu, dodaję wszystkie przyprawy i gotuję aż ryż wchłonie cały płyn.
    Pomidora obieram ze skórki, kroję w kosteczkę, dodaję do ryżu, dolewam resztę bulionu i gotuję aż aż ryż będzie miękki- około 4 minut.
    Do ryżu dodaję dużą ilość natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować