ciasto czekoladowo-malinowe

0 (0 ocen)

wyśmienita uczta dla osób lubiących czekoladowo-malinowy smak

Składniki:

  • Herbatniki 3-4 op.( blaszka o wymiarach 24x36 lub mniejszej troszkę )
    1 op. biszkoptów podłużnych

    Masa czekoladowa :
    500ml mleka
    1opakowanie[na 1/2l mleka]budyniu czekoladowego
    1 płaska łyżka mąki przennej
    1 lyżka kakao 100g gorzkiej czekolady[polamać na małe kawałki]
    5 łyżek cukru
    250g masła/margaryny

    Masa malinowa :
    250-300ml musu z malin lub malin
    1op galaretki malinowej
    ok 150-200ml wody
    1 płaska łyżka żelatyny
    Masa śmietanowa:
    400-500ml śmietanki kremówki 30%
    1 płaska łyżka żelatyny
    3-4 łyżkicukru pudru

    Dodatek :
    ok;50g czekolady gorzkiej do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Następnie ułożyć na dnie herbatniki jeden obok drugiego aby nie było szczelin
  • 2. Do rondla wlać 1szk mleka i pozostawić na ogniu.Gdy mleko jest już mocno ciepłe należy wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia.W misce wymieszać pozostałe mleko z budyniem cukrem , kakao i mąką.Wlać na gotujące się mleko i mieszając ciągle doprowadzić do zagotownia się mleka.Budyń ostudzić co jakiś czas mieszając i ułożyć na wierzchu masło/margarynę pokrojoną na małe kawałki.Odczekać aż tłuszcz zacznie się rozpuszczać i wszystko razem zmiksować na gładką masę.Masę wylać na herbatniki
  • 3. Na masie czekoladowej ułożyć biszkopty robiąc pomiędzy nimi odstępy ok1cm lekko wcisnąć w masę ale tak aby połowa wystawała ponad nią.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody podgrzewając rozpuścić i wlać do ciepłej jeszcze galaretki a całość wymięszać z musem malinowym[jeżeli będzie prosto z lodówki to masa szybciej się zetnie] tężejący już mus wylać najpierw w odstępy pomiędzy biszkoptami a następnie na całą jej powierzchnię.Wstawić do lodówki by mus całkiem stężał
  • 5. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać i rozpuścić.Śmietanę kremówkę ubić dodając cukier puder pod koniec ubijania.Żelatynę zahartować śmietaną i dodać do niej miksując razem.Śmietanę wyłożyć na mus malinowy
  • 6. Całość posypać startą czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować