Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie

4.49 (199 ocen)

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Gdy zaczęłam marzyć o cieście z malinami ....pojawił mi się w głowie pomysł na takie ciasto. Jest delikatne i lekkie jak puch ,wilgotne a do tego mocno malinowe ...po prostu mega pyszne!

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na biszkopt czekoladowy :
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    3 budynie czekoladowe bez cukru
    1 łyżeczka kakao
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem malinowy :
    1/2 l mleka
    2 żółtka
    5 łyżek cukru
    2 budynie malinowe bez cukru
    1 galaretka malinowa
    1 masło
    na piankę malinową:
    1/2 szkl. świeżych malin
    1 szkl. serka homogenizowanego np. waniliowego
    1 galaretka malinowa
    na wierzch:
    3 galaretki pastelowe o smaku lychee cocktail
    3/4 szkl. malin
    dodatkowo:
    1/2 słoiczka owoców deserowych czarnej jagody
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Ciasto

Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
    Następnie masę jajeczną delikatnie mieszamy z sypkimi produktami przesianymi przez sito. Wylewamy ciasto do tradycyjnej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
    Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
    Po upieczeniu i wystygnięciu przekrawamy ciasto na pół.
  • 2. Przygotowanie kremu malinowego:
    Zagotować z cukrem 1 i 1/2 szkl. mleka. W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie żółtka i budynie w proszku. Wlać na gotujące się mleko.
    Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Gorący ściągnąć z ognia i wymieszać szybko
    z galaretką w proszku. Wystudzić.Utrzeć kostkę masła na puch.
    Ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
  • 3. Przygotowanie pianki malinowej:
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie zmiksować tężejącą galaretkę z serkiem homogenizowanym i świeżymi malinami.
  • 4. Przygotowanie galaretki na wierzch:
    W 3 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki o smaku lychee cocktail. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
  • 5. Składanie ciasta:
    Na spód dajemy 1 część ciasta czekoladowego. Następnie smarujemy go owocami czarnej jagody ze słoiczka,następnie rozsmarowujemy krem malinowy i przykrywamy 2 częścią ciasta czekoladowego.
    Lekko dociskamy,nakładamy równą warstwę pianki malinowej.
    Na wierzchu układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką . Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Porady

Jeśli nie mamy galaretki pastelowej na wierzch ciasta możemy użyć galaretki przezroczystej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować