Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie

  • wyświetlono: 1143 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gdy zaczęłam marzyć o cieście z malinami ....pojawił mi się w głowie pomysł na takie ciasto. Jest delikatne i lekkie jak puch ,wilgotne a do tego mocno malinowe ...po prostu mega pyszne!

Agnieszka  Rec
  • 20 porcje
  • 1min
  • Średni

Składniki

na biszkopt czekoladowy :
6 jajek
1 szkl. cukru
3 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżeczka kakao
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem malinowy :
1/2 l mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru
2 budynie malinowe bez cukru
1 galaretka malinowa
1 masło
na piankę malinową:
1/2 szkl. świeżych malin
1 szkl. serka homogenizowanego np. waniliowego
1 galaretka malinowa
na wierzch:
3 galaretki pastelowe o smaku lychee cocktail
3/4 szkl. malin
dodatkowo:
1/2 słoiczka owoców deserowych czarnej jagody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie

  • 1. Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
    Następnie masę jajeczną delikatnie mieszamy z sypkimi produktami przesianymi przez sito. Wylewamy ciasto do tradycyjnej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
    Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
    Po upieczeniu i wystygnięciu przekrawamy ciasto na pół.
  • 2. Przygotowanie kremu malinowego:
    Zagotować z cukrem 1 i 1/2 szkl. mleka. W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie żółtka i budynie w proszku. Wlać na gotujące się mleko.
    Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Gorący ściągnąć z ognia i wymieszać szybko
    z galaretką w proszku. Wystudzić.Utrzeć kostkę masła na puch.
    Ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
  • 3. Przygotowanie pianki malinowej:
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie zmiksować tężejącą galaretkę z serkiem homogenizowanym i świeżymi malinami.
  • 4. Przygotowanie galaretki na wierzch:
    W 3 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki o smaku lychee cocktail. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
  • 5. Składanie ciasta:
    Na spód dajemy 1 część ciasta czekoladowego. Następnie smarujemy go owocami czarnej jagody ze słoiczka,następnie rozsmarowujemy krem malinowy i przykrywamy 2 częścią ciasta czekoladowego.
    Lekko dociskamy,nakładamy równą warstwę pianki malinowej.
    Na wierzchu układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką . Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Porady

Jeśli nie mamy galaretki pastelowej na wierzch ciasta możemy użyć galaretki przezroczystej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto z malinamiLETNIE CIASTOowocowe ciastociasto na imprezęciasto czekoladowo-malinowe

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM - bez pieczenia!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM - bez...

Nie wiem jak Wy, ale ja już czuję...

ciasto

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Jabłkowe Marzenie z polewą czekoladową

Ciasto na upalne dni, bez masy,...

image-1njb4b7

Dodane przez: Dafne

Czekoladowo – migdałowe ciasto z konfiturą...

Jeśli lubicie czekoladę, w połączeniu...

Ciasto „Cytrynowe marzenie”

Dodane przez: anik9

Ciasto „Cytrynowe marzenie”

Z wszystkich cytrynowych ciast...

image-17cg6cb

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto wiśniowe marzenie

smak ciasta obłędny

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE