Ciasto czekoladowo - malinowe

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Malinowo czekoladowa rozkosz. Mocno czekoladowe, wilgotne, nie za słodkie. Wydaje się być bardziej czekoladowe niż sama czekolada. Maliny idealnie dopełniają całość. Czas na chwilę zapomnienia :)

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • • 200 g gorzkiej czekolady 70%, połamanej
    • 200 g masła
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • pół szklanki wody
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody
    • pół szklanki ciemnego cukru muscovado
    • pół szklanki ciemnego cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 3 jajka
    • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
    • 2 łyżki rumu
    3 łyżki miodu
    • 100 g mrożonych malin + drugie tyle do dekoracji

    na polewę:
    100g gorzkiej czekolady, łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo - malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z wodą, masłem i kawą. Lekko przestudzić
  • 2. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao. Dodać cukier zwykły i cukier muscovado i dokładnie je wymieszać.
  • 3. Jajka rozmącić ze śmietaną i miodem, dodać do suchych składników. Wymieszać. Dodać czekoladę z masłem i rum. Dokładnie wymieszać
  • 4. Wsypać maliny i wymieszać. Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką pszenną.
  • 5. Piec w 140 stopniach przez 1,5h
  • 6. Masło roztopić, dodać posiekaną czekoladę. Przygotowaną polewą polać ciasto.

Porady

Bardzo dobrze sprawdzają się zarówno maliny mrożone jak i świeże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować