Deser kawowy

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit
  • 3 godz.

Tworzy go delikatny mus z wafelkami, galaretka kawowa, mus czekoladowy oraz lekki biszkopt

  • 3 godz.

Składniki:

  • (na 4 porcje lub blaszkę 20x30)
    (forma na biszkopt 20x30, małe półokrągłe foremki o pojemności 150 ml)

    biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szkl cukru
    szczypta soli
    3/4 szkl mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju rzepakowego

    galaretka kawowa:
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso,sam proszek)
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki żelatyny
    1 szkl gorącej wody

    mus czekoladowy:
    300 ml śmietany 30%
    100 g czekolady gorzkiej
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    1/2 szkl gorącej wody

    mus wafelkowa straciatella:
    500 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kawy cappuccino (proszek)
    2 wafelki kawowe
    1,5 łyżeczki żelatyny
    3/4 szkl gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Pianka Musy

Deser kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto;
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem,dodajemy żółtka i olej.Do masy przesiewamy mąki i proszek do pieczenia,mieszamy łyżką.Masę przelewamy do formy,pieczemy przez ok.25 minut w 170 stopniach.Biszkopt studzimy,odcinamy przyrumieniony spód i wierzch,potem wycinamy obręczą cukierniczą krążki.
    galaretka kawowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.Kawę mieszamy z cukrem i dodajemy do żelatyny.Mieszankę wylewamy do prostokątnego pojemnika i odstawiamy aby zastygła.Z galaretki wycinamy obręczą cukierniczą krążki(używamy tej samej obręczy, którą wycinaliśmy kółka z biszkoptu)
    mus czekoladowy:
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dokładnie studzimy.Posiekaną czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej 1/2 szkl śmietanki,studzimy.Resztę śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.Z ubitej śmietany odkładamy 3 duże łyżki śmietany(dodamy je później do musu z wafelkami),a resztę łączymy delikatnie z ostudzoną czekoladą i żelatyną.Mus wylewamy do takiego samego naczynia,w którym studziliśmy galaretkę kawową i także odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Z musu czekoladowego także wycinamy krążki obręczą.Mus jest delikatniejszy od galaretki,więc aby łatwiej było z niego wyciąć kółka można go na 15-20 minut wstawić do zamrażalnika.
    mus wafelkowa straciatella:
    Wafelki siekamy bardzo drobno.Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.
    Serki ubijamy na puszystą masę z cukrem oraz kawą cappuccino(proszek).Do masy dodajemy posiekane wafelki, ostudzoną żelatynę a na koniec odłożoną wcześniej ubitą śmietanę-3 łyżki które zostawiliśmy z musu czekoladowego,mieszamy łyżką.
    Mus z wafelkami nakładamy do 1/3 wysokości półokrągłych foremek. Na środku musu układamy krążek z galaretki kawowej, a na nim krążek z musu czekoladowego. Pustą przestrzeń między krążkami, a ściankami foremki wypełniamy musem z wafelkami. Na wierzchu układamy biszkoptowy krążek.Tak przygotowane foremki odstawiamy na noc do lodówki,potem zanurzamy w gorącej wodzie,odwracamy na talerzyk do góry nogami wyjmujemy deser.

Porady

Wersja łatwiejsza: Z podanych składników można także zrobić deser w formie prostokątnej. Nie wycinamy z biszkoptu ani galaretki i musu krążków tylko składamy jak ciasto. Do formy w której piekliśmy biszkopt wlewamy na spód większą część musu z wafelkami , na nim układamy galaretkę kawową, potem mus czekoladowy,biszkopt a brzegi wypełniamy resztą musu w wafelkami. Po zastygnięciu kroimy w kostkę jak ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Ekspresowe słodkości - sprawdź przepisy na szybkie desery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować