Czekoladowo-jagodowy przekładaniec

0 (0 ocen)

Ciasto wymagajace troszkę pracy, ale jest bardzo smaczne i warte poświęconego mu czasu.

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    krem budyniowy;
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    5 dag mlecznej czekolady
    25 dag masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    masa śmietankowa:
    300 ml śmietany 30 %
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    dodatkowo:
    herbatniki
    1 słoik dżemu jagodowego
    5 dag czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowo-jagodowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić do białości z cukrem do ubitych jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao po delikatnym wymieszaniu ciasta dodać do niego olej i wymieszać.
    Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 35 minut do suchego patyczka.
  • image-15r9c6f 2. Krem budyniowy:
    1 szklankę mleka zagotować, a w drugiej wymieszać żółtka z mąką i wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować do zgęstnienia do gorącego budyniu dodać czekoladę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
    Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania dodając zimny budyń.
  • czekoladowo-jagodowy przekładaniec 3. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki jeden ponownie ułożyć w formie oba placki dobrze nasączyć kawą i na spód wyłożyć całą masę budyniową na niej ułożyć jeden obok drugiego herbatniki które posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ja rozpuściłam w gorącym kompocie wiśniowym przez co uzyskałam w niej delikatny kolorek, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i połączyć z żelatyną. Przygotowaną śmietanę wyłożyć na cieście i równo rozsmarować, następnie posypać sporą ilością startej czekolady i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować