Jagodowy przekładaniec z serkiem mascarpone

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Ciasto nie tylko doskonale się prezentuje na stole, ale ma również wspaniały smak.

  • 4 godz.

Składniki:

  • • 4 szkl. mąki
    • 5 żółtek
    • ¾ szkl. cukru
    • 1 margaryna
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Kilka łyżek gęstej śmietany
    Krem:
    • ½ l śmietany 30%
    • 250g serka mascarpone
    • 3 łyżki cukru pudru
    • słoiczek dżemu jagodowego
    • garść jagód
    • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodowy przekładaniec z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i margarynę, całość siekaj nożem do połączenia składników. Dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez poł godziny. Ciasto podziel na pięć części. Każdą rozwałkuj i wyłóż do formy 24x24. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 st przez 10=15 min.
    Serek i śmietanę dobrze schłódź. Śmietanę ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier puder., a następnie porcjami serek mascarpone. Jagody rozgnieć widelcem, dodaj do kremu i delikatnie rozprowadź.
    Krem podziel na 4 równe części. Kolejne partie ciasta smaruj najpierw dżemem, na to wyłóż krem i znów przykryj ciastem, aż do wyczerpania składników. Schłódź w lodówce. Zetrzyj na wierzch czekoladę.
  • 2. Serek i śmietanę dobrze schłódź. Śmietanę ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier puder., a następnie porcjami serek mascarpone. Jagody rozgnieć widelcem, dodaj do kremu i delikatnie rozprowadź.
  • 3. Krem podziel na 4 równe części. Kolejne partie ciasta smaruj najpierw dżemem, na to wyłóż krem i znów przykryj ciastem, aż do wyczerpania składników. Schłódź w lodówce. Zetrzyj na wierzch czekoladę.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować