Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy

  • wyświetlono: 1220 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Ser, truskawki i czekolada- czyli połączenie idealne! Serdecznie polecam tego przekładańca

akrobatka22

Składniki

Składniki:
Ciasteczkowy spód:
150 g herbatników
1,5 łyżki kakao
100 g masła

Limonkowa masa serowa:
500 g serka homogenizowanego naturalnego w temperaturze pokojowej
250 g sera białego w temperaturze pokojowej
skórka i sok z jednej limonki
2 jajka w temperaturze pokojowej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru ( lub więcej)

Ganache czekoladowe:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30 %

Mus truskawkowy:
1 galaretka truskawkowa
3/4 szkl. gorącej wody
200 g truskawek
2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Polewa z białej czekolady:
1 biała czekolada
80 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:
herbatniki maślane
okrągłe biszkopciki
świeże truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy

  • 1. Ciasteczkowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Wsypać kakao i dobrze wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić. Następnie wlać do herbatników z kakao i wymieszać rękami do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masą przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x24cm lub dużej tortownicy. Dobrze wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Masa serowa: Jajka zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masę przelać na schłodzony, ciasteczkowy spód. Piec w 180 st.C około 45-60 minut w kąpieli wodnej. Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Ganache czekoladowe: Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, gorzką czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone ganache wylać na sernik i przykryć okrągłymi biszkopcikami. Schłodzić do stężenia.
  • 4. Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuścić w 3/4 gorącej wodzie, ostudzić. Truskawki zmiksować z cukrem blenderem na puree. Dodać do galaretki i wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejący wylać na biszkopciki i przykryć warstwą herbatników. Ponownie schłodzić do stężenia.
  • 5. Polewa z białej czekolady: Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia i zgęstnienia. Następnie wylać ją na herbatniki. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zycieCiastoTruskawkiczekoladasernikbiszkoptyherbatnikiPrzekładaniecmusciasteczkowy spódprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Śmietanowo truskawkowy przekładaniec na herbatnikach

Dodane przez: beciiaaa

Śmietanowo truskawkowy przekładaniec na herbatnikach

Kolejna moja propozycja na pyszne...

Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z czekoladowymi kulkami śniadaniowymi

Dodane przez: akrobatka22

Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z czekoladowymi...

Pyszny przekładaniec z chrupiącymi...

Duet

Dodane przez: programistapogodzinach

Duet sernikowo-czekoladowy z lustrzaną polewą

Tradycją się stało, że późnym wieczorem...

Przekładaniec.

Dodane przez: weronika63

Przekładaniec

Pyszny przekładaniec. Ciasto zrobione...

Ciasto czekoladowo-truskawkowe

Dodane przez: 2milutka

Ciasto czekoladowo –truskawkowe

Biszkopt czekoladowy pieczony na...

ciasto czekoladowo....

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto czekoladowo-waniliowo-truskawkowe

Czekoladowy biszkopt , warstwa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE