Kostka chałwowa

  • wyświetlono: 3113 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Nietuzinkowe ciasto. Wilgotne, mięsiste z pyszną masą chałwową i dodatkiem alkoholu. Idealne na imieniny lub święta.

Agnieszka O
  • 60min

Składniki

Biszkopt:

6 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
120 g mąki pszennej tortowej
60 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g roztopinego masła

Masa chałwowa:

500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce wody (przestudzone)
2 łyżki cukru pudru
25 dag chałwy
2 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie)

Ponadto:

powidła śliwkowe lub konfitua wiśniowa 240 g
poncz: 1/3 szklanki likieru Baileys + 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka chałwowa

  • 1. Biszkopt: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

    Białka ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i wymieszać szpatułką. Na koniec wlać roztopione masło i delikatnie wymieszać szpatułką.

    Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę do blachy, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C ok. 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

    Masa: (serek i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone)

    Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać do powstania gęstego kremu. Dodać rozpuszczona kawę i króko zmiksować. Chałwę drobno pokruszyć i dodać do masy, wymieszać. Na koniec wlać likier i całość wymieszać.

    Składanie ciasta:

    Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć połową ponczu i posmarować powidłami. Wyłożyc masę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko go docisnąć. Wierzch ciasta nasączyć pozostałym ponczem.

    Ciasto schłodzić w lodówce 2-3 godziny.

    Przygotować polewę, odstawić do lekkiego ostygnięcia. Wylać na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzić.

Porady

Ciasto przechowywać w lodówce.
Moja ulubiona polewa to:

200 g czekolady mlecznej lub pół na pół mlecznej/deserowej
100 ml śmietanki 30%
2 płaskie łyżki masła

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastochałwakategoria_ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

chałwowiec

Dodane przez: Pysznapiecze

Ciasto chałwowe

Bardzo lekkie, puszyste ciasto...

Leśna kostka

Dodane przez: joanna1974

Leśna kostka

Leśna kostka zachwyca nie tylko...

Ciasto chałwowe

Dodane przez: Jaga85

Ciasto "chałwowe"

Ciasto pochodzi z zeszytu z przepisami...

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami

Dodane przez: agarybak76

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami

Idealne ciasto na święta, lub inne...

Kostka alpejska

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Kostka alpejska

Jest to wypiek, który cieszy się...

Kostka alpejska

Dodane przez: smak i uczucie

Kostka alpejska

Bardzo popularne ciasto w internecie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.