Delicja z jabłkami

4.97 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciacho, które dzięki jabłkom i galaretce nie jest za słodkie. Delicje dodają dodatkowego smaku. Idealne i na co dzień i od święta.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Placek kokosowy:
    4 jajka
    10 dkg cukru
    10 dkg wiórek kokosowych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    1 galaretka pomarańczowa

    Masa śmietanowa:
    1 śmietana śnieżka
    200 ml mleka
    2 galaretki pomarańczowe
    2 szklanki wody

    Dodatkowo:
    300 gram delicji pomarańczowych
Wystaw ocenę:

4.97 (143 ocen)

Delicja z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach, jak będą ubite to dodajemy po łyżce cukru, a potem po jednym żółtku. Na sam koniec dajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Powoli mieszamy i wykładamy do formy o wymiarach 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.
  • 2. Placek kokosowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dajemy kokos i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dodajemy cukier i wodę i chwilę gotujemy, aż jabłka troszeczkę zmiękną. Odstawiamy jabłka z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do tężenia.
  • 4. Masa śmietanowa: dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietanę śnieżkę na mleku i wlewamy tężejącą galaretkę.
  • Delicja z jabłkami 5. Przekładamy: na biszkopt wykładamy masę jabłkową, układamy delicje, dajemy masę śmietanową i przekładamy plackiem kokosowym. Polewamy polewą i posypujemy kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować