Czekoladowiec Z Patelni

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiedy w upały ciasta Ci się chce, bierz patelnie i szybko usmaż sobie je !
Taki rym mi chodził po głowie gdy tylko pomyśle o cieście z patelni, bo to jest fenom, to jest po prostu super rozwiązanie nie tylko gdy upał, ale wtedy gdy nie mamy np. piekarniki lub gdy jest popsuty piekarnik.
Ciasto nam smakowało jeszcze lepiej niż z piekarnika i ten olej kokosowy który był dodany do środka jak i posmarowana nim patelnia nadały takiego super smaku, że jak macie olej kokosowy to bez wahania jego użyjcie do tego przepisu :)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na patelnię o śred 20 cm
    2 jajka kl L
    100 g mąki pszennej
    25 g kakao
    80 g cukru
    100 g kwaśnej śmietany 18 %
    60 ml oleju (dałam kokosowy)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    polewa czekoladowa na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowiec z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowiec Z Patelni 1. 1. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puch.
    2. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, dodajemy śmietanę, olej i znów krótko miksujemy.
    3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem (jeśli boimy się że ciasto może się przypalać w trakcie smażenia to wycinamy okrąg z papieru do pieczenia i wkładamy go do patelni i smarujemy olejem)
    na tak rozgrana patelnię wylewamy ciasto, przykrywamy pokrywką bez dziurek ! jeśli są dziurki to trzeba je zakryć/zakleić !
  • Czekoladowiec Z Patelni 2. Ciasto smażymy na najmniejszym ogniu, w przypadku indukcji poruszałam się pomiędzy stopniem 3 a 4
    Smażymy je przez około 35-40 minut.
    10 minut przed końcem przewracam ciasto na druga stronę.
    Usmażone studzę na kratce i polewam czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (194 ocen)

Czekoladowiec

To może cię zainteresować