Tarta Pieczona Z Masą Z Mascarpone I Owocami Lata

5 (1 ocen)

  • 12 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Krucha tarta, z sezonowymi owocami to coś na co miałam ochotę, a że kocham ciasta nad przygotowaniem których nie trzeba spędzać długich godzin to tarta wpisuje się w to idealnie, spód zagniatamy, masę tylko miksujemy i można powiedzieć że gotowe ;)

  • 12 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 30 x 10 cm

    Ciasto kruche:
    150 g mąki pszennej pół na pół z krupczatką
    2 i 1/2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 żółtko
    100 g masła
    1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (ewentualnie, jeśli ciasto nie chce się zagnieść)
    Masa:
    125 g mascarpone
    65 g śmietany 18 %
    1 jajko kl L lub XL
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 i 1/2 łyżki cukru drobnego
    truskawki, jagody (może być gęsty dżem jagodowy)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tarta pieczona z masą z mascarpone i owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut.
    Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wylepiamy blaszkę, jeśli pozostanie Wam ciasto to z wykrawamy ciasteczka które układamy na wierzchu tarty.

    2. Składniki na masę miksujemy ze sobą i wykładamy na spód tarty. Na wierzch układamy owoce a pomiędzy nie np. wycięte z pozostałości ciasta ciasteczka.
    Pieczemy w 200 stop. przez 30-40 minut

    Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować