Łaciate ciasto z masą jabłkową i budyniową

5 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis mam od dawna , troszkę go zmieniłam i jak dla mnie i osób , które je smakowało wyszło ok :) Doskonałe do kawy czy herbaty w gronie rodziny czy znajomych :) Duża blacha ciasta starcza na dokładkę o którą często proszą gości :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto pierwsze:
    3 jajka
    1 szklanka kwaśniej śmietany 18%
    3 łyżki dżemu - u mnie z czarnej porzeczki
    3 płaskie łyżki kakao
    2 łyżeczki sody

    Ciasto drugie:
    3 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 szklanka cukru

    Masa jabłkowa:
    1,5 kilograma jabłek
    2 galaretki agrestowe
    2 łyżki cukru

    Masa budyniowa :
    250 g margaryny
    3 szklanki mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier z dodatkiem ekstraktu wanilii

    Polewa :
    100 g czekolady mlecznej
    3-4 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm x 38 cm
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

5 (10 ocen)

Łaciate ciasto z masą jabłkową i budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łaciate ciasto z masą jabłkową i budyniową 1. Składniki ciasta pierwszego umieszczam w misce , miksuje mikserem na jednolitą masę . Margarynę z cukrem z drugiego ciasta roztapiam , dodaję do mąki , wyrabiam na kruszonkę . Kruszonkę przekładam do ciasta pierwszego , mieszam łyżką , przekładam do blaszki . Piekę ok . 40 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę , kroję na dwa placki , jeden układam z powrotem do blaszki .
  • Łaciate ciasto z masą jabłkową i budyniową 2. Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , wlewam do niego zmiksowane pozostałe mleko z cukrem i cukrem z ekstraktem z wanilii , gotuję budyń , studzę . Margarynę ucieram na puch , ciągle miksując dodaję porcjami budyń , miksuję . Masę wykładam na przygotowany placek .
  • Łaciate ciasto z masą jabłkową i budyniową 3. Jabłka obieram ze skórki , trę na tarce o dużych oczkach . Jabłka podlewam 1/2 szklanki wody , dodaję cukier , duszę ok . 15 minut , dodaję galaretki , mieszam do ich rozpuszczenia . Masę studzę , gdy zacznie gęstnieć wykładam na masę budyniową , nakrywam drugim plackiem , lekko dociskam , wstawiam do lodówki na około dwie godziny .
  • Łaciate ciasto z masą jabłkową i budyniową 4. Czekoladę roztapiam z mlekiem polewam dekoracyjnie po cieście , posypuję posypką , wstawiam do lodówki :)

Porady

Ciasto łaciate piekę dzień przed składaniem ciasta , także budyń gotuję tego dnia . Masę jabłkową gotuję z rana , trzeba sporo czasu nim masa wystygnie i zacznie gęstnieć :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować