MIĘCIUTKIE CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Szybkie w przygotowaniu, bardzo mięciutkie ciasto. Wyśmienite posypane cukrem pudrem lub przełożone ulubionym dżemem. Idalne jako baza do tortów, przekładane i dekorowane ulubionymi kremami.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
    160 g cukru
    160 ml jogurtu naturalnego
    100 ml oleju
    260 g mąki
    1 czubata łyżeczka kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    130 g gorzkiej czekolady
    5 łyżek mleka
    szczypta soli

    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Mięciutkie czekoladowe ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) rozpuścić czekoladę z mlekiem (ciągle mieszając). Przestudzić.
  • 2. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski.
  • image-0bm75no 3. Jajka miksować z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać jogurt, a następnie olej i przesianą mąkę.
  • image-0x9t9xr 4. Na sam koniec dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę.
  • 5. Dno blaszkę o średnicy 24-26 cm wyścielić papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem. Do tak przygotowanej foremki wylać ciasto.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 35 min.
  • 7. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem i podawać.
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli używasz blaszki prostokatnej, ilość ciasta idelana na blaszkę o wielkości ok. 35x25 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.4 (171 ocen)

szybkie ciasto jogurtowe

To może cię zainteresować