Ciasto Szyszkowy król z masą z mleka w proszku

4.15 (59 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przygotowania ciasta jest bardzo proste, a przy tym ładnie się prezentuje... a jeszcze lepiej smakuje. To ciasto idealna na spotkania z rodziną, znajomymi czy na wyjątkowe uroczystości.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 szklanki mleka w proszku
    200g masła

    Oraz:
    50g ryżu preparowanego
    460g masy krówkowej – kajmaku
    300g dżemu truskawkowego
    Herbatniki
Wystaw ocenę:

4.15 (59 ocen)

Ciasto szyszkowy król z masą z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt – białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Ubijając, partiami dodajemy cukier, na przemian z żółtkami. Na końcu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość mieszamy.
    Blaszkę o wymiarach około 35x 20 wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170stopni na około 25min.

    Przygotowujemy masę – mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy, gdy cukier się rozpuści, mleko studzimy. Masło dokładnie ubijamy, porcjami dodajemy do niego mleko i mleko w proszku. Maskę dokładnie uciekamy.

    Ostudzony biszkopt smakujemy dżemem, następnie wykładamy masę z mleka w proszku. Wierzch wyrównujemy i układamy warstwę herbatników.

    Masę kajmakową wykładamy do miski, dokładamy ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowany ryż rozmasowujemy na herbatnikach. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować