czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.

To pierwsze ciasto, które upiekłam po zdiagnozowaniu u mnie cukrzycy ciążowej. Nie zawiera cukru ani mąki, a jedynie dozwoloną dla cukrzyków gorzką czekoladę. Pozwoliło mi na spełnienie mojej ciążowej zachcianki i nie podniosło poziomu cukru we krwi. Dzięki cukinii było bardzo wilgotne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 białka: 105 g
    szklanka borówek: 70 g
    łyżka oleju: 5 g
    kakao: 20 g
    pełnoziarnista mąka z orkiszu: 100 g
    pół łyżeczki sody oczyszczonej: 3 g
    3 łyżeczki cukru brzozowego Ksylitolu: 12 g
    1/3 tabliczki czekolady gorzkiej min. 70% kakao: 30 g
    1 średnia cukinia: 300 g
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z ksylitolem ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z mąką, kakao i sodą. Cukinię zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać olej, cukinię i pokrojoną drobno czekoladę. Włożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać wierzch borówkami. Piec ok. 50min w 180 stopniach.

Porady

Dla osób, które nie zmagają się z cukrzycą ksylitol można zastąpić zwykłym cukrem ale wtedy trzeba dać przynajmniej 6 łyżeczek. Zamiast borówek świetnie sprawdzają się też maliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

4.47 (172 ocen)

Marchewkowe ciasto fit.

To może cię zainteresować