Zdrowe ciasto czekoladowe z ciecierzycy bez mąki i cukru

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jest odrobinę wilgotne, delikatnie kremowe i mocno czekoladowe... Jednym słowem rozpływa się w ustach. Smak ciecierzycy nie jest wyczuwalny i ciężko odgadnąć co jest głównym składnikiem tego ekspresowego wypieku. Oprócz tego ciasto nie zawiera glutenu oraz ani grama cukru.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
    250g ciecierzycy z puszki/słoika (waga bez zalewy)
    3 łyżki aqafaby (zalewy z ciecierzycy)
    150g erytrolu (lub innego słodzidła)
    3 jajka
    3 łyżki oleju (stopiłam kokosowy)
    3 łyżki kakao
    3 łyżki zmielonych płatków owsianych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    odrobina aromatu waniliowego
    Opcjonalnie:
    50g czekolady bez cukru
    1 łyżka mleka
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Ciasto

Zdrowe ciasto czekoladowe z ciecierzycy bez mąki i cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cierzycę z aquafabą należy zblendować w większej misce na gładki mus.
    Dodać jajka, olej, aromat waniliowy oraz erytrol.
    Całość zmiksować do połączenia się składników i połączyć z kakao, zmielonymi płatkami owsianymi oraz proszkiem do pieczenia.
    Jednolite ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.
    Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ostudzone ciasto opcjonalnie udekorować polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie czekolady z odrobiną mleka i posypać uprzednio podprażonymi płatkami migdałowymi.
    (Płatki prażymy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia się.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować