Czekoladowa karpatka z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pysznie idealnie wypieczone ciasto parzone, delikatny krem budyniowy i soczyste, słodkie truskawki. Czy może być coś pyszniejszego? Zapewniam, że warto przygotować taką ucztę dla podniebienia jeszcze w tym sezonie truskawkowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g masła
    250 ml (1 szklanka) wody
    1 szczypta soli
    130 g (1 szklanka) mąki
    20 g gorzkiego kakao
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dużych jajek
    Krem:
    250 g masła 82%
    3/4 litra mleka 3,2 %
    3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    3/4 szklanki cukru
    3 budynie śmietankowe bez cukru
    Dodatkowo:
    700 g truskawek
    2 łyżeczki margaryny (do wysmarowania formy)
    2 łyżki mąki (do wysypania formy)
    1 łyżka cukru pudru (do posypania)



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Czekoladowa karpatka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W rondlu rozpuścić wodę z masłem i podgrzać prawie do zagotowania. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i szczyptą soli. Mieszać energicznie drewnianą łyżką, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia się składników. Dwie blaszki o takich samych wymiarach (u mnie 36x25 cm) wysmarować łyżeczką margaryny i wysypać łyżką mąki. Ciasto podzielić na dwie części i równomiernie rozsmarować na dnie blaszek. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) lub do 180 stopni z termoobiegiem. Piec około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 10 minut do wystudzenia.
  • 2. Krem: 500 ml mleka zagrzać. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodać budynie i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszysto. Do masła dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Przygotowaną masę przełożyć na jedną warstwę wystudzonego ciasta i rozsmarować. Na kremie poukładać umyte, pozbawione szypułek i dokładnie osuszone truskawki. Przykryć drugim ciastem i delikatnie docisnąć. Posypać obficie cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Mąka Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
karpatka

To może cię zainteresować