Czekoladowa karpatka z truskawkami

  • wyświetlono: 337 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pysznie idealnie wypieczone ciasto parzone, delikatny krem budyniowy i soczyste, słodkie truskawki. Czy może być coś pyszniejszego? Zapewniam, że warto przygotować taką ucztę dla podniebienia jeszcze w tym sezonie truskawkowym.

Ola1984
  • 120min

Składniki

Ciasto:
150 g masła
250 ml (1 szklanka) wody
1 szczypta soli
130 g (1 szklanka) mąki
20 g gorzkiego kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych jajek
Krem:
250 g masła 82%
3/4 litra mleka 3,2 %
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe bez cukru
Dodatkowo:
700 g truskawek
2 łyżeczki margaryny (do wysmarowania formy)
2 łyżki mąki (do wysypania formy)
1 łyżka cukru pudru (do posypania)



Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowa karpatka z truskawkami

  • 1. Ciasto: W rondlu rozpuścić wodę z masłem i podgrzać prawie do zagotowania. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i szczyptą soli. Mieszać energicznie drewnianą łyżką, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia się składników. Dwie blaszki o takich samych wymiarach (u mnie 36x25 cm) wysmarować łyżeczką margaryny i wysypać łyżką mąki. Ciasto podzielić na dwie części i równomiernie rozsmarować na dnie blaszek. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) lub do 180 stopni z termoobiegiem. Piec około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 10 minut do wystudzenia.
  • 2. Krem: 500 ml mleka zagrzać. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodać budynie i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszysto. Do masła dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Przygotowaną masę przełożyć na jedną warstwę wystudzonego ciasta i rozsmarować. Na kremie poukładać umyte, pozbawione szypułek i dokładnie osuszone truskawki. Przykryć drugim ciastem i delikatnie docisnąć. Posypać obficie cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataCiastoTruskawkiczekoladaciastakarpatkadla dzieciowocekakaowypiekiprzyjęciaimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasto z truskawkami

Dodane przez: joanna30

Czekoladowe ciasto z truskawkami

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Sernik czekoladowy gotowany z truskawkami

Dodane przez: ewaeu

Sernik czekoladowy gotowany z truskawkami

Dla wielbicieli truskawek i serników....

karpatka

Dodane przez: blondynkagotuje90

Czekoladowa Karpatka z ananasem

Karpatka powinna spodobać się wielbicielom...

karpatka czekoladowo-śliwkowa

Dodane przez: martula85

Karpatka czekoladowo - śliwkowa

Blaty ciasta karpatkowego przełożone...

Kruche Babeczki z Truskawkami

Dodane przez: PolskaGotuje

Kruche Babeczki Czekoladowe z Truskawkami

To najlepsze babeczki jakie do...

Karpatka z kremem czekoladowym i galaretką

Dodane przez: Milena127

Karpatka z kremem czekoladowym i galaretką

Rozpływające się w ustach lekkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE