Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Karpatka nie musi być nudna, zawsze z budyniowym kremem, moja propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste…

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto parzone czekoladowe:
    Blaszka:
    25/30 cm
    ½ kostki masła
    1 szklanka wody
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki ciemnego kakao
    Szczypta soli
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek

    Krem truskawkowy z mascarpone:
    400 ml kremówki
    25 dag sera mascarpone
    1 szklanka mrożonych truskawek
    60 ml likieru truskawkowego
    3 łyżeczki żelatyny
    3 czubate łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    Biała polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery Likiery

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20waso5 1. Ciasto:
    Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia.
    Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając, gdy pierwsze dobrze się połączy, wsypujemy proszek, miksujemy.
    Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut, należy pamiętać, aby w trakcie nie otwierać drzwiczek, bo ciasto nam opadnie.
    Po upieczeniu studzimy.
  • image-1e0poda 2. Krem:
    Truskawki rozmrażamy w naczyniu w temp pokojowej, rozmrożone miksujemy blend rem na mus,
    żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody , dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę razem z mascarpone i cukrem pudrem, delikatnie wlewamy mus truskawkowy i likier oraz płynną ostudzoną żelatynę, miksujemy delikatnie aby nie było grudek, gotowym kremem przekładamy ciasto.
  • image-1gn66rg 3. Dekorujemy białą polewą czekoladową.
    Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.39 (303 ocen)

Opublikowany w Magazynie
karpatka

To może cię zainteresować