Karpatka z truskawkami

  • wyświetlono: 552 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Truskawki doskonale smakują w każdym cieście ,nawet w karpatce.

elka72
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

ciasto parzone:
250 ml wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:
500 ml śmietanki 36%
250 g maskarpone
2 łyżki cukru pudru
300 g pokrojonych truskawek

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka z truskawkami

  • 1. W garnku zagotować wodę z masłem,wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i utworzy zwartą kulę. Odstawić do wystudzenia.
    Do zimnego ciasta wbijać kolejno jajka,dodać proszek i ucierać mikserem.
    Gotową masę podzielić na dwie części.
    Dwie tortownice o śr. 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką,do każdej nałożyć porcję ciasta,równo rozsmarować i piec w temp. 200* C przez 30 minut. Gotowe blaty wystudzić.
  • 2. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Do masy dodać pokrojone truskawki.
    Gotową masą przełożyć upieczone blaty. Karpatkę chłodzić w lodówce kilka godzin,przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkikarpatkaśmietanaciasto parzonemaskarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka z kremem śmietankowo-czekoladowym

Dodane przez: agarybak76

Karpatka z kremem śmietankowo-czekoladowym

Pyszne ciasto parzone z dużą ilością...

Karpatka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Karpatka

ciasto z kremem budyniowym...

Karpatka

Dodane przez: Anitaaa

Karpatka

Pyszna karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z brzoskwiniami

Dodane przez: Joanna Kryla

Karpatka z brzoskwiniami

W kuchni zalegał już bardzo dojrzałe...

Karpatka z kremem budyniowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Karpatka z kremem budyniowym

Domowa karpatka jest najlepsza....

karpatka

Dodane przez: viki2903

Karpatka

Karpatka

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE