KARPATKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Korzystając z ostatnich chyba już truskawek na targach przygotowałam przepyszne kakaowe ciasto ptysiowe ( uwielbiam te góry i doliny od karpatki! ) przełożone kremową, karpatkową masą , soczystymi truskawkami i słodką galaretką.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO PARZONE:

    * woda – 250 ml

    * masło – 150 g

    * mąka pszenna – 1 szkl

    * kakao – 1 łyżka

    * jajko L – 4 szt

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    KREM BUDYNIOWY :

    * mleko – 750 ml

    * masło – 100 g

    * jajko – 4 szt

    * mąka pszenna – 4 czubate łyżki

    * mąka ziemniaczana – 5 czubatych łyżek

    * cukier – 3/4 szkl

    * cukier wanilinowy – 1 op

    DODATKOWO:

    * galaretka truskawkowa – 1 op

    * truskawki – 300 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka czekoladowa z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Galaretkę rozrabiamy w 400 ml wrzątku , ostawiamy do tężenia.

    CIASTO PARZONE:
    Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, gotujemy, zdejmujemy z ognia.

    Wsypujemy mąkę oraz kakao – mieszamy, stawiamy na ogień i na wolnym ogniu cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minuty ( ciasto ma odchodzić od brzegów ).

    Wystudzoną masę miksujemy z jajkami praz proszkiem do pieczenia, dzielimy na 2 części.

    Wyciągamy na 2 kwadratowe blachy, wysmarowane masłem i obsypane mąką i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

    KREM BUDYNIOWY :

    500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło.

    Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

    Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.

    CAŁOŚĆ:

    Blat ciasta smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy pokrojonymi truskawkami, dodajemy resztę kremu i posypujemy pokrojoną w kostkę galaretką.

    Całość dociskamy, wkładamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.

Porady

Śmiało można przygotować z mrożonymi truskawkami!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
karpatka

To może cię zainteresować