Karpatka dyniowo- czekoladowa

0 (0 ocen)

To pyszna jesienna odsłona karpatki:). Jako że dynia idealnie komponuje się smakowo i wizualnie z czekoladowymi ciastami, tradycyjne ciasto karpatkowe wykonałam w wersji kakaowej. Polecam takie zestawienie smaków i kolorów!

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto kakaowe:
    • ¾ szklanki mąki pszennej,
    • ¼ szklanki kakao dobrej jakości,
    • 0,5 kostki margaryny (125 gram),
    • 1 szklanka wody,
    • szczypta sody,
    • szczypta proszku do pieczenia,
    • szczypta soli,
    • 5 średniej wielkości jajek (w sumie szklanka po wybiciu)
    Krem dyniowy:
    • 1 szklanka gęstego puree z dyni,
    • 2 kostki masła (400 gram),
    • 2 cukry waniliowe,
    • 3 szklanki mleka,
    • 2 budynie waniliowe,
    • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 4 żółtka,
    • ok 2 -3 łyżki cukru kryształu (wg uznania),
    • adwokat do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka dyniowo- czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluska 1. CIASTO:Wodę podgrzewamy. Rozpuszczamy w niej margarynę. Między czasie łączymy ze sobą mąkę, kakao, sól, sodę oraz proszek do pieczenia.
    Do rozpuszczonych składników dodajemy wymieszane sypkie. Całość dokładnie mieszamy drewnianą pałką do otrzymania tzw. „kluski”. Gotowe ciasto, które odchodzi od ścianek zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
  • dodanie jajek 2. Do przestudzonego dodajemy stopniowo jajka. Ciasto ucieramy pałką około 10 minut.
  • Wyłożone ciasto 3. Dwie blaszki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na tak przygotowane wykładamy po równej porcji ciasta karpatkowego. Ciasto rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni blaszek.
    Tak przygotowane blaszki kolejno wkładamy do nagrzanego piekarnika. Każdą porcje pieczemy około 30 minut w 180°C.

    Upieczeniu placki „karpatkowe” studzimy . Przestudzone przekładamy kremem dyniowym
  • dodanie budyniu do masła 4. KREM:Połowę mleka podgrzewamy z cukrem kryształem. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąkę, żółtka oraz dynię. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń. Gotowy studzimy.
    Kostki masła ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowego kremu dodajemy adwokat do smaku (lub inny alkohol).
  • przekładanie 5. Tak przygotowanym kremem przekładamy przestudzone blaty karpatkowe.
    Ciasto odstawiamy do lodówki by masa stężała.

Porady

Przed podaniem wierzch ciasta oprószamy delikatnie cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować