Czekoladowa karpatka z brzoskwiniowym musem

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Klasyczna karpatka z delikatnym kremem przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i polana mleczną czekoladą.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250ml wody
    125g masła extra
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżeczek kakao
    szczypta soli
    5 jajek

    Krem:
    1litr mleka
    300g masła extra
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3łyżeczki cukru wanilinowego
    4 żółtka
    5 łyżek cukru

    Mus z brzoskwiń:
    800g brzoskwiń z puszki po odsączeniu
    1 szklanka wody
    2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

    Dodatkowo:
    120g mlecznej czekolady
    4 łyżki mleka



Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Czekoladowa karpatka z brzoskwiniowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14gpnnr 1. Ciasto
    Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszać pałką, żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia i oprószonych mąką o wymiarach 24x40cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30minut.
  • image-06bh26q 2. Krem
    Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.
  • image-25vapyb 3. Mus z brzoskwiń
    Odsączone brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać wodę, zagotować, zblendować blenderem. Następnie wsypać galaretki, dokładnie mieszać aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Polewa czekoladowa
    Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • image-2bkly6m 5. Składanie ciasta
    Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z brzoskwiń, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem.
    Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

4.48 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-2780b1t

To może cię zainteresować