Czarnina z kaczki z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

U nas dziś czarnina w innych regionach mówi się na tą zupę czernina lub czarna polewka, my strasznie uwielbiamy taką zupę czy to z kaczki czy z gęsi. Powiem tylko jedno czarninę równie dobrze można zepsuć w czasie gotowania.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dowolnych części kaczki,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    1 duży liść laurowy,
    3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    0,5 litra świeżej krwi z kaczki,
    ocet według swego smaku,
    1 łyżka cukru,
    100 g marchwi z mieszanki europejskiej,
    10 - 15 g świeżej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czarnina z kaczki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czarnina 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać dowolne części kaczki ( u mnie żołądki z trzech kaczek, wątroby, serca, łapki oraz skrzydła ) dodać również marchew z mieszanki europejskiej lub zwykłą marchew pokrojoną dowolnie. Całość zagotować, jak już się zagotuje zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa, gotujemy podobnie jak rosół. W trakcie gotowania dodać suszoną włoszczyznę ( ja mam swojską od mamy ), ziela angielskie oraz liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną .
  • czarnina 2. Gdy mięso jest już całkowicie miękkie i ze skrzydeł odchodzi od kości wtedy wlać przygotowaną krew ( przed spuszczeniem krwi z kaczki do salaterki wlać wodę, wsypać sól i wlać ocet, gdy spuścimy już krew wtedy dokładnie wymieszać aby krew się nie zsiadła ). Gdy już krew jest wlana zwiększyć gaz i szybkim ruchem łyżki dokładnie zamieszać aby krew dodana się nie zważyła, gotować z dodana krwią co chwilę mieszając przez co naj mniej 20 minut. Na koniec wkroić świeżą natkę pietruszki, zamieszać i zagotować zdjąć z ognia.
  • czarnina 3. Ugotowaną czarninę można podawać z ugotowanym osobno makaronem, ryżem ,ziemniakami jak również z szarymi kluskami kto jak lubi. Niektórzy do czarniny dodają wiśnie lub suszone śliwki ja tego nie robię ponieważ moja rodzinka woli tradycyjną bez dodatku słodkich śliwek czy wiśni. U nas dziś podana tak jak za czasów mojego dzieciństwa czyli z ziemniakami ugotowanymi osobno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

CZARNINA

To może cię zainteresować